IPCC-rapport is bewijs van klimaaturgentie

Gisteren is het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC gepubliceerd. Hoewel de conclusies van het rapport niet onverwacht zijn, worden we wel weer met de neus op de feiten gedrukt. Ons klimaat verandert en de urgentie om onze CO2-uitstoot drastisch te reduceren, neemt toe.

De Nederlandse aardgassector is een sector in transformatie en volop bezig met het zorgen voor de energie voor morgen. Door in de eigen productieprocessen CO2 te reduceren, bijvoorbeeld door het elektrificeren van productieplatforms, door oplossingen aan te bieden voor de opslag van CO2 en door te kijken naar alternatieve vormen van energie, zoals waterstof. We kunnen in Nederland koploper op het gebied van productie, toepassingen en transport van waterstof worden. In de waterstofketen speelt de gassector een grote rol, zoals we kunnen zien in het eerste groene waterstof productieplatform ter wereld PosHYdon. 

Maar we hebben ook vandaag de dag voldoende energie nodig, en we hebben nog niet genoeg hernieuwbare energiebronnen om ’s winters onze huizen warm te houden. Daarom zal aardgas op de korte termijn een onmisbaar onderdeel zijn van de energiemix. Nederlands aardgas verdient daarbij de voorkeur boven geïmporteerd gas: er gaat niet onnodig CO2 verloren bij het transport, we hebben zicht op het productieproces en we zijn zelfvoorzienend in onze energiebehoefte.

Menno Snel, voorzitter NOGEPA: “Het IPCC-rapport maakt het zonneklaar dat we in actie moeten komen. Dit is hét moment voor Nederland om de energietransitie te versnellen. Maak Nederland koploper op het gebied van waterstof. Want er is geen tijd te verliezen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en om te zetten naar nieuwe, duurzame energiebronnen.”

Het IPCC-rapport vindt u hier.  Meer informatie over Nederlands aardgas vindt u hier. 

X